Civil Rights and Rock’n’roll

   

  Sidste dag i Memphis bød på en dosis kultur, for generelt var der mange ting i byen vi gerne ville opleve. Vi besluttede at Civil Rights museet og Sun Studio var blandt topprioriteterne. En kombination af et vigtigt historisk indblik og en god omgang rock ’n’ roll- Vi befandt os trods alt i musikbyen over dem alle.

  Første stop blev Civil Rights, et museum men også en historisk bygning. Museet var nemlig bygget på det tidligere Lorraine Motel, stedet hvor Martin Luther King blev skudt i 1968.

   

   

   

  Civil Rights museet var en historisk gennemgang og fremstilling af civil rights bevægelsen, hvis mål var at give afroamerikanerne samme rettigheder, som alle andre havde i forvejen.

   

  Museet belyste altså en barsk og mørk del af den amerikanske historie og startede fra begyndelsen, hvor afrikanerne blev hentet til Amerika og solgt som slaver. Fortællingerne fortsatte videre til borgerkrigen, afskaffelsen af slaveriet og den efterfølgende kamp for at opnå ligestilling. Det store fokuspunkt var naturligvis en af de mest prominente personligheder i civil rights bevægelsen, afroamerikaneren Martin Luther King.

   

   

   

  Museet var enormt og havde utrolig mange tekster at gå i krig med. Således blev vi hurtigt opslugte af den tragiske, men også spændende historie og brugte godt og vel to en halv time på at gå det igennem. Slaveriet og den efterfølgende kamp for ligestilling og anerkendelse som mennesker, er efter min mening en af de mest interessante epoker i amerikansk historie.

   

   

  Det var svært ikke at tænke på, hvordan afroamerikanerne der gæstede museet, måtte føle ved konfrontationen af den tunge arv og dystre fortid. Man skammede sig næsten over at være hvid. Det er svært at forstå at mennesker har behandlet hinanden sådan, over noget så simpelt som hudfarve. Kunne man blot sige at de dengang ikke vidste bedre, at de var uoplyste! Men nej, det værste er næsten at diskrimination og rasisme stadig er et så højaktuelt emne i dag, i en tid hvor vi netop burde være, så meget klogere!

   

   

   

  Vores næste besøg var mere opmuntrende og gik som bekendt til det legendariske Sun Studio, et forhenværende pladeselskab. Her havde flere stjerner indspillet og for blot at nævne få:  Elvis Presley, Roy Orbinson og Johnny Cash.

   

   

  Vi mødtes her med vores vært Jordan der ønskede at joine os på rundvisningsturen, inden vi rejste videre.

   

   

  Sun Studio var ikke særlig stort og bestod af blot to rum. I det første var glasmontrerne i væggen, fyldt med billeder, grammofoner og instrumenter. Det var ikke så meget inventaret der gjorde rummet fantastisk, men derimod vores guide. En af årsagerne til disse rundvisninger på bare 40 minutter er så populære, er netop den fantastiske indlevelsesevne som guiderne besidder.

   

   

  Marc som han hed, fortalte passioneret historien om stedets begyndelse, blandet med musikalske indslag akkompagneret af luftguitar. Energien i lokalet tog os fuldstændig tilbage til en dag i 60’erne, da en blot 18-årig Elvis Aaron Presley, pludselig trådte ind ad døren med ønsket om at indspille en single til sin mor.

   

   

  Efter en imponerende introduktion blev vi ført til den virkelig essens af stedet, selve studiet

  Marc fortsatte fortællingerne, blandt andet om hvordan Elvs havde stået på netop det kryds og indspillet de første toner, i sin dengang vanlige country stil. Bandet der den dag var til rådighed, var et bluesband der ikke kendte til country. Skal man tro historien, var det denne specielle kombination af country og blues, der ved et tilfælde blev til det vi kender som rock ’n’ roll.

   

   

  I studiet var desuden flere instrumenter, blandt andet et trommesæt der havde tilhørt U2 og selvfølgelig dagens højdepunkt, en original standermikrofon som Elvis, Cash og mange andre havde anvendt dengang back in the days

   

   

   

  ”Ladies, please don’t lick the microphone, I assure you there’s no Elvis dna left” påpegede Marc, som han gav os tilladelse til at inspicere dette fantastiske stykke musikhistorie.

   

   

  Besøget i det lille og simple Sun Studio var klart en af de fedeste oplevelser i Memphis og bestemt anbefalelsesværdigt, skulle man lægge vejen forbi.

   

  Efterfølgende tog Jordan os med til en lille is butik i nærheden, hvor vi fik fantastisk hjemmelavet is, inden vi sagde pænt farvel og kørte mod Nashville, Tennessee…

   

  Når man er bange for kalorier, kan USA skabe udfordringer!

  Frokost på dineren BLUES CAFE

   

   

   

  Categories: Roadtrip

  Skriv et svar